Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Lai izvairītos no gripas komplikācijām, iesaka vakcinēties laicīgi
Publicēts 22. novembrī, 2010.
Atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas izplatīto informāciju par jaunā gripas vīrusa A (H3N2) parādīšanos, “Vakcinācijas centrs” aicina Latvijas iedzīvotājus izvērtēt iespējas savas imunitātes stiprināšanai jau laicīgi.

“Lai arī šobrīd ar jaunā paveida gripu saslimuši vien pāris cilvēku ASV un Pensilvānijā, slimības izplatība parasti ir visai strauja. Lai mēs sevi spētu pasargāt, ir jābūt zinošiem gan par gripas kā slimības iespējamām sekām, gan arī pieejamajām profilakses iespējām. Turklāt jāatceras, ka profilakses pasākumi jāsāk realizēt laicīgi, lai brīdī, kad vīruss mūs sasniedz, imunitāte būtu pietiekoši augsta,” skaidro “Vakcinācijas centra” vadītāja Ārija Stalbova.

Gripas vīrusi spēj būt dažādi un tiem ir biežas antigēnu pārmaiņas, kā rezultātā tie ir ļoti bīstami. Spēja pārstrukturēties un mainīties ir gripas vīrusu stiprā puse, tādējādi tie padara mazāk efektīvu cilvēka iepriekš iegūto imunitāti. Rodoties jaunam gripas vīrusa apakštipam, iespējama gripas epidēmijas izcelšanās, jo iedzīvotāju organismā nav pret to antivielu. Šī iemesla dēļ gripas epidēmijas atkārtojas, un tādēļ vakcīnas katru gadu jārada no jauna.

Veids, kā gripas vīruss iekaro vesela cilvēka organismu, ir ļoti vienkāršs. Gripas vīrusu daļiņas nonāk cilvēka elpceļos un pēc tam elpceļu šūnās un no tām tālāk izplatās pa visu organismu, bojājot kapilāro tīklu visos orgānos. Gripas vīruss attīstās ļoti strauji, no vienas līdz četrām dienām, atkarībā cilvēka imunitātes. Simptomi parasti ir galvas sāpes, drebuļi un sauss klepus, drudzis, strauji paaugstinās temperatūra līdz pat 40 grādiem, vispārējas muskuļu sāpes un apetītes zudums, var būt iesnas, sāpošs kakls.

Arī pēc gripas izslimošanas cilvēkiem nereti nākas saskarties ar slimības komplikācijām. Gripas komplikācijas var būt saistītas ar elpceļiem un ārpus elpošanas ceļu komplikācijas. Biežāk tās novēro vecākiem cilvēkiem, ar hroniskām slimībām pacientiem, arī maziem bērniem ar hroniskām slimībām vai vāju imunitāti.

“Lai izvairītos no saslimšanas svarīgi ievērot profilakses pasākumus – ģērbties atbilstoši laika apstākļiem, lietot pilnvērtīgu uzturu, pietiekoši ilgi gulēt, kā arī izvairīties no tiešas saskarsmes ar slimiem cilvēkiem. Diemžēl mūsu dienas ritmā ir grūti šos nosacījumus ievērot, tādēļ šobrīd visefektīvākā profilakse ir vakcinācija,” atzīmē  Ārija Stalbova.

Ar gripas vīrusa pazīmēm, komplikācijām un profilakses iespējām varat iepazīties “Vakcinācijas centra” mājas lapā, sadaļā “Gripas profilakse”: http://www.vakcinacijascentrs.lv/lat/gripas-profilakse/ 

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: